Na faalauiloa e le Iunaite Setete le faasaina o le faaulufaleina mai o le suauu, kesi ma le koale a Rusia

Na sainia e le Peresetene Amerika Joe Biden se poloaiga faʻapitoa i le White House i le aso 8, ma faʻasalalau ai le faʻasaina e le Iunaite Setete o le faʻaulufaleina mai o le suauʻu Rusia, kesi faʻalenatura ma koale ona o Ukraine.
O loʻo faʻatonuina foʻi e le faʻatonuga faʻapitoa e faʻasaina tagata Amerika ma faʻalapotopotoga mai le faia o ni tupe teufaafaigaluega fou i le gaosiga o le malosi o Rusia, ma e faʻasaina tagata Amerika mai le tuʻuina atu o tupe poʻo se faʻamaoniga mo kamupani mai fafo o loʻo teu faʻafaigaluega i le gaosiga o le malosi i Rusia.
Na faia e Biden se lauga e uiga i le faasaina i le aso lava e tasi.I le tasi itu, na faamamafaina e Biden le lotogatasi o le US ma Europa i Rusia.I le isi itu, na faʻaalia foi e Biden le faʻalagolago o Europa i le malosi o Rusia.Fai mai a ia na faia e le itu a Amerika lea faaiuga ina ua maeʻa feutagaiga vavalalata ma ana paaga."I le faʻalauiloaina o lenei faʻasaina, matou te iloa o le tele o paaga Europa atonu e le mafai ona faʻatasi ma i matou".
Na ioeina foi e Biden e faapea, e ui ina ave e le Iunaite Setete le faʻasaina o faʻasalaga e faʻamalosia ai Rusia, o le a totogi foi se tau mo ia.
I le aso na faasilasila ai e Biden le faʻasaina o le suauʻu i Rusia, o le averesi o tau penisini i le Iunaite Setete na faʻamautu ai se faʻamaumauga fou talu mai Iulai 2008, na siitia i le $ 4.173 i le kalone.Ole fuainumera ua siitia ile 55 sene mai le vaiaso talu ai, e tusa ai ma le American Automobile Association.
E le gata i lea, e tusa ai ma faʻamaumauga a le US Energy Information Administration, i le 2021, na faʻaulufaleina mai e le Iunaite Setete le tusa ma le 245 miliona paelo o suauʻu mama ma oloa suauʻu mai Rusia, o se siitaga i lea tausaga ma lea tausaga e 24%.
Na taua e le White House i se pepa o faamatalaga i le aso 8 e faapea, ina ia taofia le siitia o le tau o le suauu, ua folafola e le malo o Amerika e faamatuu atu le 90 miliona paelo o le suauu faaagaaga i lenei tausaga faaletupe.I le taimi lava e tasi, o le a faʻateleina ai le gaosiga o le suauu ma le kesi i totonu o le Iunaite Setete, lea e faʻamoemoe e ausia se maualuga fou i le tausaga fou.
I le tali atu i le siitia o le tau o le suauu i totonu o le atunuu, na faamatuu atu ai e le malo o Biden le 50 miliona paelo o le suauʻu faʻaagaaga ia Novema o le tausaga talu ai ma le 30 miliona paelo ia Mati o lenei tausaga.O faʻamaumauga a le US Department of Energy na faʻaalia ai e oʻo mai ia Mati 4, o le suauʻu faʻaagaaga a Amerika na pa'ū i le 577.5 miliona paelo.


Taimi meli: Mati-14-2022